logo

Herstel na de marathon

Het herstel na de marathon neem ik uiterst serieus, zo staan mijn runningshoes nog steeds op dezelfde plek waar ik ze uittrok op 13 april. Eerlijk is eerlijk, dit was echt niet de bedoeling, maar vakantie, ziek zijn en een plotselinge operatie aan mijn onderbuik gooide roet in het eten. Mijn herstelperiode duurt helaas even wat langer.
foto kokokwater

Maar wat gebeurt er eigenlijk met je lichaam na een marathon?
Het mag duidelijk zijn dat een inspanning van dit kaliber om herstel vraagt.
Je voeten hebben tijdens de marathon gemiddeld zo’n 40.000 stappen moeten nemen. Nu heb ik korte benen en reken ik gewoon 1000 stappen extra haha. Ik hield er wel twee flinke blaren aan over en verloor één teennagel. Je hebt een prestatie geleverd waar het lichaam niet aan gewend is. Ik vind het namelijk voor de komende tijd wel even voldoende.

Na de finish is het belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt met koolhydraten en eiwitten, dan herstel je het snelst van je inspanning. De witte bloedcellen in je lichaam zijn in de uren en dagen na je finish namelijk sterk verhoogd om de strijd aan te gaan met ontstekingen en spierschade. Zorg dus extra goed voor je lichaam. Na de marathon is je weerstand tijdelijk aangetast door de stress van de lichamelijke inspanning. Je bent vatbaarder voor verkoudheid, griep en infecties aan je luchtwegen in de dagen en weken na je wedstrijd. Het is daarom belangrijk om de dagen na de marathon extra te letten op gezonde voeding, drink extra bijvoorbeeld groene thee en Hero Kokoswater, voldoende slaap en rust. Gun je lichaam dus de tijd om te herstellen.

Spierpijn
En dan je spierpijn. Meestal is spierpijn op zijn ergst tussen de 24 en 48 uur na inspanning, ook wel gezegd; verlate spierpijn. Nu viel bij mij de spierpijn echt heel erg mee, maar traplopen doet niemand voor zijn plezier de dag na de wedstrijd. Spierpijn kan ontstaat door een ophoping van melkzuur in de benen en door de minuscuul kleine scheurtjes in de spiervezeltjes die kapot zijn gegaan tijdens de inspanning. De scheurtjes worden veroorzaakt doordat de belasting groter is dan dat de spiervezels aankunnen. Dit heeft tijd nodig om te herstellen. Maar kan wel versneld worden door niet meteen na de finish te gaan zitten, maar een stukje door te wandelen. Hierdoor kan het bloed ook naar de spieren blijven gaan. Dit zorgt namelijk voor een goede afvoer van het melkzuur. Ik liep heel langzaam naar huis toe en haalde onderweg wat te eten. Misschien moet je er niet aan denken om nog verder te lopen dan die 42 kilometer, maar je zal zien dat de kilometers die je na de finish aflegt heel anders aanvoelen.  Neem daarna een heerlijke lauwe douche en zeg de eerste dagen geen nee tegen een massage.

Wanneer de herstelperiode ten einde loopt, zul je je fit en uitgerust voelen en kan je weer voor een volgend doel gaan trainen. Verwacht niet meteen wonderen, maar bouw het rustig op.

Wees vooral heel lief voor jezelf : )

Liefs,♥
DaphnaGeef een reactie

Lees ook..

Nike_Flyknit_001_113

Nike Flyknit Experience

Schermafbeelding 2012-09-08 om 14.02.42

Xingmu Button Wallet