logo

Die eerste 5K

Schermafbeelding 2013-06-11 om 16.51.02
Ready for a run?

De eerste keer hardlopen kan ik mij nog goed herinneren. Vol enthousiasme begon ik. Toch was ik al buiten adem voordat ik de straat überhaupt uit was. Ook de tweede keer was afzien en bij de derde keer wilde ik de handdoek in de ring gooien. Het ziet er altijd zo soepel uit bij die hardlopers in het bos, waarom niet bij mij? Ik vond het allemaal maar zwaar tegen vallen en had er totaal geen lol in.

Stel reële doelen
Is hardlopen echt leuk? Ja, geloof me. Op een gegeven moment krijg je een liefde voor rennen. Maar…dan moet je doorzetten en niet opgegeven na poging drie. Het gaat namelijk echt beter en je zal zien dat je lichamelijke conditie met sprongen vooruit gaat. Stel doelen voor jezelf als stok achter de deur, maar ga niet gelijk overdrijven. Een te hoog doel werkt demotiverend en kan lijden tot een blessure Bouw het hardlopen rustig op. Elke dag hardlopen heeft namelijk absoluut geen zin! Je lichaam heeft rust nodig om te herstellen. Je bent namelijk spieren aan het gebruiken waarvan je niet eens wist dat je ze had. Wees dus lief voor je lijf, je hebt er maar één. Er zijn online veel programma’s en schema’s te vinden die je kunnen begeleiden in het (verantwoordelijk) behalen van je doelen. Doelen stellen is niet alleen maar een manier om jezelf te ontwikkelen als hardloper. Het helpt ook om gemotiveerd te blijven. Kijk hier of hier bijvoorbeeld voor een schema

Route
Probeer je rondje bos eens linksom te beginnen in plaats van rechtsom. Fiets naar een andere plek en loop daar je rondje. Een nieuwe omgeving werkt zeer motiverend.

Afstand
Als je net begint met hardlopen, train dan om een bepaalde afstand te halen. Snelheid is minder belangrijk, concentreer je op de afstand – bijvoorbeeld vijf of tien kilometer. Gooi daarna het tempo elke keer iets om hoog en probeer een interval in je training mee te nemen.

Luister naar je lichaam
Loop niet door met een blessure. Je kent je lichaam zelf het beste en je voelt aan wanneer het niet gaat. Een pittige training kan pijn doen, maar dit verschilt wel met een échte blessure. Neem bij twijfel contact op je een fysiotherapeut. Better safe than sorry!
foto1

Outfit
Bespaar absoluut niet je hardloopschoenen. Rennen op je allstars is not done! Trakteer jezelf op een nieuw shirtje als je een doel bereikt hebt en zoek alvast een hele selectie uit voor je volgende doelen. Economisch misschien niet erg verantwoord, maar je gaat er wel sneller en vaker van lopen. Je running gear moet niet alleen comfortabel zitten, maar het mag er ook best stylish uitzien.

Schrijf je in voor een wedstrijd
Eenmaal ingeschreven, dan is er geen weg meer terug. Blijf ook hierin weer realistisch en laat niet een marathon je eerste wedstrijd zijn. Wedstrijden zijn altijd spannend en verreist voorbereiding.

Runbuddy
Why run alone? Zoek een runbuddy! Met z’n tweeën of in een groep lopen is net zo gezellig, misschien nog wel leuker. Het zorgt er vaak ook nog vaak dat je echt gaat. Je kan niet meer onder je hardloopdate uit namelijk, hij staat vast.

Just do it!
Geen zin, het regent, ik ga morgen wel. NEE! Start vandaag, trek die schoenen aan en ga! Je voelt je echt beter als je wél bent geweest! En: slecht weer bestaat niet, je slecht kleden wel.

Liefs,♥
Daphna2 reacties op “Die eerste 5K”

  1. Manon zegt:

    Leuk om te lezen. Ik ben ook zo blij dat ik nu eindelijk op het moment ben aangekomen dat hardlopen leuk is geworden! In het begin was het zoooo enorm zwaar. Nu heb ik nog steeds zware trainingen maar loop ik wel fatsoenlijke stukken :) En na m’n eerste wedstrijd heb ik er helemaal plezier in, omdat ik uitkijk naar de volgende wedstrijden :)

    • Daphna Nijsse zegt:

      Wat goed! Ja het begin is echt altijd zwaar, daar moet je gewoon doorheen :) Heb je al een wedstrijd op de planning staan?

Geef een reactie

Lees ook..

photo's made by Nike Running Nederland

Girls love 2 run RUN!

Heerlijk genieten van je croissantje op een zondagmorgen

Sundaymorning